New England Biolabs

Ipswich, MA

After undergoing substantial growth, New England Biolabs selected TRO JB to build an entirely new Research and Development facility.

The three-story, LEED certified building compliments its rural setting by utilizing copper panels, inset pale green glass curtain walls, warm interior oak finishes, soft ash panels, and smooth marble accents. Copper fins over the windows act as shading devices to minimize heat gain and thus help reduce cooling costs. Additionally, TRO JB carefully designed the widths of the interior streets to preserve the Copper Beech trees located near the building. A soil retention system was also built as to not disrupt the trees root systems. These design aspects were acknowledged by the Boston Society of Architects with the “Sustainable Design Award” and the Architectural Woodwork Institute with an “Award of Excellence” respectively. AIA New England also extended an “Award of Merit.”

The main corridor of the building leads straight through the building from end-to-end. On either side, glass catwalks connect research and production labs that account for forty percent of the facility. Neatly arranged on respective sides of the hallway, each two laboratories share a support space that contains the necessary hoods and cold or dark room. The furniture in the labs is modular, allowing for flexibility and the maximization of space.

Just inside the main entrance there is a full-service cafeteria with dramatic views into a three-story tropical winter garden. A 250-seat lecture hall also incorporates the rural exterior with warm-toned, natural wood staves covering the walls and subtle violet hues covering the seats.

Throughout the building, the Owner’s private art collection is on display reflecting the innovative nature of the facility. Above the main entrance a seven by fourteen-foot stained glass mosaic welcomes clients, visitors, and employees.

+ Read all